Tid eller pengar?

Tid eller pengar?

8 juli, 2022 Okategoriserade 0


En bil oavsett vad det är för bil ska ju bara funka när man vill bruka den. Men du som äger en eller flera bilar vet mycket väl att så inte alltid är fallet. Det är något som måste lagas eller på något sätt fixas för att bilen ska funka felfritt och allt som oftast ställs vi inför denna frågeställningen:
Vad kostar det och kan jag göra det själv?
Vissa kanske har kunnandet men inte ”vill” befatta sig med problemet eller så är man den personen som vill spara slantar och siktar alltid på att försöka göra jobbet själv då man anser att verkstaden tar ut alldeles för stora kostnader för sitt arbete utfört eller så är man den tredje personen;
Den som tyvärr inte har något kunnande alls och är ”tvungen” att vända sig till en verkstad om ingen bilhändig person finns i dennes närhet.

Vad är värt mest för dig? Tid eller pengar?  

Vi har alla olika syn på vad man hellre prioriterar här i livet. Bekvämligheter och spara egentid för att lägga tiden på andra roliga saker. Även ofta kallad lathet kombinerat med onödigt slöseri med pengar och/eller ren hjärndödhet.  

Eller spara pengar och stöta på tidsödande saker längs vägen t.ex att göra mycket av jobbet själv oavsett vad det är. T.ex renovera hemma själv istället för att ringa hantverkare, skruva med bilen för att få den att funka istället för att lämna in den på verkstad och betala för hela det dyra kalaset att låta någon annan göra det som behövs. 

Varianterna och exemplen är många. Men jag själv hamnar i den förstnämnda kategorin oftast. För jag anser:

Förlorade pengar kan jag ta igen på något sätt. Jobba lite övertid eller sälja något jag inte behöver längre. 

Förlorad tid går aldrig att få tillbaka. 

Ett exempel nyligen där jag valde den dyrare vägen hellre än att försöka rodda ihop det hela och spara pengar:

Jag måste byta fjädrar fram på min bruksbil, traktorn, XC70n. 

Till detta behövs inköp av fjädrar och andra reservdelar som behövs. Samt kanske inköp av verktyg som jag eventuellt saknar. 

Den som brukar hjälpa mig skruva bil, då han har en lyft i garaget samt född med en blocknyckel i handen, ska ha tid då jag själv inte har faciliteterna eller verktygen för denna typen av jobb och det är lite oklart när det kan ske. Lite tidspress är det. Bilen ska besiktas om styvt 1 månad och brusten fjäder får man poäng på. Ajabaja! 

Det ska ju också göras en hjulinställning efter fjäderbytet. Vilket går på mellan ca 1299-1895kr beroende på vilken firma man kikar. 

Jag ska alltså rodda med att köpa hem fjädrar, försöka stämma av när min vän har tid att hjälpa mig med bytet som förmodligen tar större delen av ”en dag” att utföra för oss samt att jag på annat håll också ska boka tid för hjulinställning någonstans. 

Allt detta uppskattar jag till att det behövs cirka 15-16h till totalt. Med restider och allt annat som ska göras/fixas längs vägen.

Kostnad för att jag själv ska köpa hem fjädrar och annat är cirka 2500kr. Min vän vill nog säkert ha 1500kr för det som förmodligen tar oss en heldag att utföra tillsammans och en hjulinställning kostar cirka 1500kr. Samt att jag nog får räkna med 500kr i andra utgifter så som bränsle, eventuell mat på något snabbmatshak och annat som uppkommer under resans gång. 

Alltså en totalsumma på cirka 6000kr. 

Kontaktade den välrenommerade märkesverkstaden på byn och fick en offert på drygt 8000kr för rubbet. Allt görs under samma tak och under samma dag. Jag lämnar alltså bilen på morgonen och hämtar den på eftermiddagen. Alltså en tidsåtgång på cirka 8h. 

8h då jag kan göra något annat under tiden. Men oavsett. Jag är utan bil i 8h. 

För mig är detta en no-brainer. Jag ser det som att jag betalar de extra cirka 2000kr för att slippa ”slösa” en massa av min tid och det blir förhoppningsvis rätt och riktigt utfört samt att jag får garantier på jobbet som är utfört. 

Ofta så lägger jag hellre en extra slant på att slippa onödigt strul, ”slöseri” av min tid där jag kunde gjort något annat mer givande eller helt enkelt de där situationerna när man sagt ”hur svårt ska det vara” och sen lyckats gjort saken ännu värre och det hade varit bättre att lämna det till ”de som kan” från första början. 

Har hänt en del gånger om man säger så.

Att spara en tusing eller två men lägga en massa av min tid för att göra det själv så vänder jag hellre på det. 

Vad är min tid värd? Som i detta fall så är den lätt värd merkostnaden på 2000kr. 

Sen finns det såklart undantag naturligtvis. Man måste ju göra någon form analys inför varje problem man ställs inför. 

Fick för några år sedan en offert på att byta bromsbelägg fram XC70n från samma märkesverkstad då de under servicen upptäckt att de var slitna. De skulle ha all-in-all, belägg och arbete, cirka 3500kr för att byta bromsbelägg.  

Jag gjorde det tillsammans med min vän på någon timme all-in-all för typ 1200kr inkl bjudlunch på lokala pizzerian. 

Men! Oftast så värdesätter jag sparad egentid/huvudbry över pengar, framförallt när det gäller bilar. De ska ju fan bara funka och framförallt Volvon. Den är ju inte kul alls att skruva med. Men entusiastbilarna är ju mer givande att skruva med. Många kallar det lathet, lättja och/eller rent av hjärndött.  Men för mig är min egen tid oftast värt mer än faktiska pengar. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.