Projektbilen – Del 2

Projektbilen – Del 2

16 juli, 2022 Projektbilen 0
Hej Bruksbils presentatör Theo står och poserar bredvid en Ford Capri 2.0S från 1980. Bilden har 80-talstema.

Det handlar om vilja

Så du har alltså en plan. Du vill väcka den vilande avundsjukan i pojkarna och få tjejerna att falla som furor. Du har köpt dig en bil för kaffepengar. Bra. Du har en plan, men är den realistisk?

Jag utgår från mig själv nu. Jag tycker att det är roligt med underdogbilar och jag tycker det är roligt med det udda och det hemmaknåpade. Högst upp på listan över saker jag vill göra inom ramen för en projektbil är att turbokonvertera. Varför turbokonvertera när jag kan köpa någonting färdigt med turbo och trimma? Det är roligt med det oväntade. Det är roligt med egna idéer och det skapar en viss stolthet när jag vet att jag har lagt ner mitt eget svett och till viss del mitt eget blod i bygget. Man kanske lär sig något på kuppen dessutom, men rik blir man definitivt inte!

Allt du behöver veta är vart du ska

Innan du börjar okynnesköpa prylar till höger och vänster så behöver du sätta dig ner och göra lite efterforskningar. Har någon turbokonverterat motorn du tänkt konvertera förut? Vad använde den personen för prylar och vad blev utfallet? Hur mycket effekt levererade motorn? Hur mycket pengar har du sparat ihop, alternativt hur mycket kan du avvara av dina surt förvärvade pengar varje månad till ditt nyinköpta pengahål? Oavsett så behöver vi någon slags miniminivå att utgå ifrån. Säg, en lista av det du minst behöver införskaffa för att kunna sladda runt korvkiosken någorlunda bekymmersfritt.

Alla drägliga turbobyggen behöver minst detta:

  • Turbo
  • Styrsystem
  • Koppling (tryckplatta och/eller lamell)
  • Intercooler
  • Spridare
  • Grenrör
  • Avgassystem
  • Bredbandslambda
  • Lite tryckrör och silikonslangar

Beroende på om du måste köpa allt nytt eller om du hittar saker på begagnatmarknaden (hej Blocket och Tradera!) så fluktuerar din budget lite. Har du ett garage fullt med verktyg samt en vän med en stadig hand och det längsta av tålamod hjälper det också så klart. Alla har vi olika förutsättningar i livet, men du får räkna med runt 20 000 kr som minimum för en ”vettig” turbokonvertering. Att lägga tjugotusen kronor på en tvåtusenkronorsbil låter kanske inte som det vettigaste av ekonomiska beslut du gör i livet, och det har du väldigt rätt i. Det är dock svårt att värdesätta upplevelser, kunskap och den ökade förmågan att kunna hantera stress och nederlag. Allt detta kommer få dig att växa som person och du kommer vilja ta dig an än mer dryga, jobbiga och själsdödande projekt, som dessutom kommer ta dig till den ekonomiska ruinens brant. Men det är värt det. Det är så förbannat mycket värt det.

Mer om hur mycket ”värt det” det är i nästa del.

Den här hemsidan använder sig av kakor för att ge dig en bra användarupplevelse. Lär mer om vad vi sparar för information och hur vi använder den  här.